Skip to main content

Kömürden çıkış için daha önce 2035 opsiyonuyla 2038 hedefi koyan Almanya yeni hükümetle birlikte kömürden çıkışını öne çekiyor.

Almanya’da Sosyal Demokratlar(SDP), Yeşiller ve Liberaller (FDP) arasında yapılan koalisyon ön görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Üç partili koalisyonun uzlaştığı ilk başlıklardan biri kömürden erken çıkış. 

Euronews haberine göre partiler kararı şu ifadeyle duyurdular;

“İklim korumasına ilişkin hedeflere ulaşmak için kömür santralinden hızlandırılmış bir çıkış gerekli. İdeal olarak, bu 2030 yılına kadar gerçekleştirilmeli.”

2038 Hedefi Eleştirilerin Odağındaydı

Almanya 2019 yılında bir ‘Kömür Komisyonu’ kurarak aylar süren incelemeler ve tartışmalar sonucunda kömürden çıkış planını oluşturmuştu. Komisyon ülkenin en geç 2038 yılına kadar elektrik üretmek için kömür yakmayı durdurmasını önermişti.

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya’nın ekonomisi temel olarak sanayi ve mühendisliğe dayanıyor. Aynı zamanda Almanya’nın kömür santralleri, Avrupa’daki herhangi bir ülkeye kıyasla en büyük karbondioksit miktarını üretiyor. Bu sebeple Almanya’daki kömürden çıkış tartışmaları birçok ülke tarafından yakından izleniyordu. 

2035 opsiyonuyla 2038 yılı olarak açıklanan hedef pek çok çevre tarafından yeterince ‘iddialı’ olmamakla ve Paris Anlaşması hedefleri ile uyumsuz olmakla suçlanmıştı. 

Almanya’da taraflar fosil yakıtların yenilenebilir kaynaklarla değiştirilmesini içeren bir “enerji geçişi” üzerinde anlaşmış durumda. 

Almanya’da 2020’de yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji ilk defa kömürden elde edilen enerjiyi geçse de ülkenin tamamen kömürden çıkması o kadar kolay olmayacak. Kömürden çıkış sürecinde hükümet istihdamın olumsuz etkilenmesini önlemek ve enerji maliyetini azaltmak için yüklü miktarlarda yatırım yapacak.