Skip to main content

İklim değişikliği için tarihsel sorumluluk, iklim adaleti konusundaki tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Tarih önemlidir, çünkü sanayi devriminin başlangıcından bu yana yayılan kümülatif karbondioksit (CO2) miktarı, halihazırda meydana gelen 1,2 °C’lik ısınmayla yakından bağlantılı.

Carbon Brief yeni analizinde, 2019’da yayınlanan analizi güncelleyerek 1850-2021 arasındaki tarihsel CO2 emisyonlarındaki ulusal sorumlulukları inceliyor.

1850’den beri ülkelerin toplam karbon emisyonlarının analiz eden çalışma, iklim acil durumu için en büyük tarihsel sorumluluğa sahip ülkeleri sıraladı. Ancak ilk 10 ülkeden altısı, Kasım ayında Glasgow’da yapılacak BM COP26 iklim zirvesinden önce emisyonlarını azaltmak için henüz iddialı yeni taahhütlerde bulunmadı.

Çalışmaya göre en büyük 10 tarihsel kirletici arasında başı ABD çekiyor. ABD’yi sırasıyla Çin, Rusya, Brezilya, Endonezya, Almanya, Hindistan, Birleşik Krallık, Japonya ve Kanada takip ediyor. 

Carbon Brief’ten Simon Evans, “1850’den beri atmosfere pompalanan 2.500 milyar ton karbondioksit ile halihazırda yaşadığımız 1,2 derecelik ısınma arasında doğrudan bir bağlantı var. Ormancılık ve arazi kullanımı değişikliğinden kaynaklanan karbondioksiti göz ardı edemeyiz, çünkü 1850’den bu yana kümülatif toplamın yaklaşık üçte birini oluşturuyorlar. Bunu eklediğinizde, Brezilya ve Endonezya’nın ilk 10’a girdiğini görmek gerçekten çarpıcı” dedi.

Carbon Brief analizi, ABD ve Çin’in kümülatif emisyonlarının yaklaşık %85’inin fosil yakıt yakılmasından ve %15’inin ormansızlaşmadan olduğunu, Brezilya ve Endonezya için ise bunun tam tersinin geçerli olduğunu gösteriyor. Endonezya ağaçların kesilmesini durdurmada bir miktar ilerleme kaydetti, ancak Brezilya’daki ormanların yok edilmesi, mevcut başkan Jair Bolsonaro döneminde hızlandı.

Geçtiğimiz hafta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, iklim krizi ile mücadeleye gelişmiş ekonomilerin öncülük etmesi gerektiğini söyledi ve iklim aktivisti Greta Thunberg de tarihsel sorumluluk konusunu gündeme getirdi.

Carbon Brief analizi; Karbondioksit Bilgi Analizi Merkezi, Verilerdeki Dünyamız, Küresel Karbon Projesi, Karbon İzleme ve ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonlar ve arazi kullanımındaki değişikliklerle ilgili çalışmalardan alınan verileri kullandı. 1850’den önce güvenilir veri bulmak zor ve bu nedenle 1850’den önce meydana gelen ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonları içermiyor. Zamanla değişen ulusal sınırları hesaba katan çalışma daha önce sömürgeleştirilmiş ülkelerden gelen emisyonları sömürgeci ulusa atfetmedi.

Çalışmanın metodolojisi ve sonuçları ile ilgili detaylı bilgiye Carbon Brief sitesi üzerinden erişebilirsiniz.