Skip to main content

ABD Başkanı Joe Biden ve iklim elçisi John Kerry, iklim krizini tartışmak ve 2015 Paris İklim Anlaşması’nı yerine getirmek için dünyanın en büyük karbon salıcılarından yeni taahhütler duymak için 40 dünya liderinden oluşan sanal bir zirveye ev sahipliği yapacak.

ABD’nin yeni Başkanı, iklim acil durumunu yönetiminin en önemli önceliklerinden biri haline getirdi ve temiz büyümenin ABD’nin koronavirüs krizinden çıkmasının yolu olması gerektiğini belirtti.

Toplantıda veya kısa bir süre öncesinde, ABD’nin önümüzdeki 10 yıl içinde sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik ulusal planını açıklaması bekleniyor. ABD’nin Ulusal Niyet Beyanı (NDC) yeterince iddialı olursa ve diğer ülkeler de ABD’yi takip ederse, dünyanın Paris hedeflerine ulaşma ve tehlikeli ısınma seviyelerinden kaçınma şansı var. Aksi takdirde, salgın sırasında durgunlaşan karbon emisyonlarının tekrar yükselme ve dünyanın daha derin bir iklim kriziyle karşı karşıya kalması riski var.

Türkiye’nin de Aralarında Bulunduğu “Zorlu” Ülkeler Ne Yapacak?

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün iklim ve ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı Helen Mountford’a göre, COP26 için önemli bir hazırlık görevi olan bu haftaki Beyaz Saray zirvesi, diğer büyük ekonomileri de daha fazla çabaya teşvik etmeli. Bazı gözlemcilere göre Güney Kore NDC’sini gelecek aya erteleyebilir, ancak bu hafta kömürden uzaklaşmayı taahhüt edebilir. Japonya, geçen yıl NDC’sini beş yıl öncesine göre neredeyse hiç değiştirmediği için ağır bir şekilde eleştirilmişti, ancak Tokyo önemli bir revizyon sözü verdi.

Hindistan net sıfır hedefi konusunda ciddi değil fakat yenilenebilir enerjiye yatırımları hızla artıyor. Ancak kömüre bağımlılığından kurtulmanın bir yolunu bulmakta zorluk çekiyor. Endonezya da benzer şekilde fosil yakıta bağımlı ve baskı altında. Meksika, NDC’lerinin önceki pozisyonunda geri dönüş yaptı ve ABD ülkeyi bunu değiştirmeye çağırdı.

Brezilya da, çok az gözlemcinin inanılır olduğunu söylediği 2050 net sıfır emisyon hedefi belirledi. Beyaz Saray, Amazon’un yıkımını durdurmak için Jair Bolsonaro hükümetine maddi yardımda bulunma konusunda bir ikilemle karşı karşıya. Toplantının bir başka katılımcısı Türkiye ise henüz Paris Anlaşması’nı onaylamış değil. 47 sivil toplum kuruluşunun başlattığı imza kampanyası ile Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nın bir an önce onaylaması talep ediliyor.