Skip to main content

Çekya, 2033 yılına kadar kömürden çıkacağını açıkladı. Kömürden çıkış tarihini açıklayan 22. Avrupa ülkesi olmasına karşın bu hedef BM Paris İklim Anlaşması ile uyumlu olacak tarihi üç yıl aşıyor. Duyuru, yeni Çek hükümetinin geçtiğimiz günlerde yayınlanan programının bir parçası.

Europe Beyond Coal’dan Mahi Sideridou, “Çek hükümeti, iklim biliminin bize, Avrupa ülkelerinin kömürü 2030 yılına kadar aşamalı olarak bırakması gerektiğini söylediğini çok iyi biliyor. Plan hızlandırılmalı” dedi.

2030’a kadar kömürden çıkılabilir

Hükümetin açıkladığı kömürden çıkış taahhüdünün ardından Çekya kamu kuruluşu ČEZ, 2030 yılına kadar kömürden ürettiği elektrik miktarını yüzde 39’dan yüzde 12,5’e düşürerek enerji ve ısıtmada kömürü büyük ölçüde keseceğini açıkladı.

Bloomberg NEF ve İngiliz düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan raporlar, yenilenebilir enerji üretimine yatırımların diğerlerine benzer bir oranda yapılması durumunda 2030’da kömür çıkışının sağlanabileceğini gösteriyor.

‘Yenilebilir üretime odaklanmak gerekiyor’

Ulaştırma ve Enerji Merkezi Proje Koordinatörü Kateřina Davidová, “Çek Cumhuriyeti nihayet kömürden çıkış tarihine sahip olduğuna göre, fosil bazlı üretimden yenilenebilir üretimine geçişe odaklanmak gerekiyor. Daha önceki hükümetlerin kararsızlığı nedeniyle çok uzun zaman kaybedildi.  Adil geçişi ciddiye almaya başlamanın zamanı geldi” diyor.

Önceki hükümetin planı 2043 yılıydı

Önceki Çek Hükümeti, 2020’de bir danışma konseyi kurmuş ve bu komisyon kömürden çıkış için üç aşamalı bir plan sunmuştu. Buna göre 2033, 2038 ve 2043 yılına kadar ülke kömürden tamamen çıkacaktı. Tüm senaryolar, daha şimdiden ton başına 80 avroluk bir fiyata ulaşmasına rağmen, 2030’da ton başına 30 avroluk bir Emisyon Ticaret Sistemi fiyatına göre modellendi. Ayrıca yenilenebilir enerji üretiminde daha az bir büyüme önerilmiş ve 2029’dan önce herhangi bir kömür santralinin kapanması tavsiye edilmemişti.

Kaynak: Europe Beyond Coal, https://beyond-coal.eu/2022/01/07/czech-republic-commits-to-2033-coal-exit-which-will-need-to-be-sped-up/