Skip to main content

Koronavirüs salgınında uygulanan sokağa çıkma yasaklarının hava kirliliğine etkisinin ele alındığı “Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak” rapor, Ekosfer Derneği tarafından yayımlandı. Rapor, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Çanakkale’de T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerin trafik kaynaklı hava kirliliğini ölçmek üzere yerleştirdiği hava kalitesi ölçüm istasyonlarının verilerinin incelenmesiyle hazırlandı.

Buna göre, Türkiye’deki beş kentte hava kirliliğine yol açan PM10 ve NOx (Azot oksit) konsantrasyonlarında, kapanma dönemlerinde belirgin bir azalma oldu ve hava kalitesi iyileşti. 2020 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki aylık ortalama PM10 derişimleri, 2019 yılının aynı dönemine göre genelde azaldı. Nisan ayında en fazla azalma, İstanbul’un Mecidiyeköy semtinde yüzde 38,36 olarak gerçekleşti. Bu geçici iyileşmenin kalıcı hale gelmesi ve iklim krizinin büyümemesi içinse salgın sonrası toplu taşıma, bisiklet ve temiz enerjiyle çalışan araçların daha çok kullanılması gerekiyor.

Rapor ayrıca, ince partikül maddelerden kaynaklanan kentsel hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 25’inin trafikten kaynaklandığına ortaya koyuyor. Türkiye’nin toplam seragazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 16’sının ulaşım sektöründen kaynaklandığı belirtilen raporda, salgın sonrası ulaşım kaynaklı kirliliğinin azaltılması için yeşil ulaşım çözümlerinin ön plana çıkarılması isteniyor. Dizel ve benzin gibi fosil yakıtla çalışan araçların hava kirliliğiyle birlikte küresel ısınmaya da yol açtığına dikkat çekiliyor. Rapor çözüm olarak ise, mümkün olduğunca yürümeyi, bisiklete binmeyi, toplu taşımada elektrikle çalışan otobüsleri, tramvay ve tren gibi iklim dostu ulaşım araçlarının tercih edilmesini öneriyor.

“Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak” raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.