Skip to main content

Beyin Sağlığı ve Hasta Derneği (BEYİNDER) Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşkın Duman, Anadolu Ajansı’ndan Ayşe Erkeç’e verdiği demeçte iklim değişikliği neticesinde artan hava sıcaklıklarının beyni olumsuz şekilde etkilediğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak “iklimsel değişimlerin canlı dokuları doğrudan etkileyerek ortaya çıkardığı olumsuz etkilerini ayrıntılı olarak ortaya koymaktadır.” diyen Duman, “beynin ne şekilde gelişeceğini, temel olarak, genetik ve çevresel faktörler belirler. Her bir çevresel faktörün beyin gelişimi üzerinde değişik yönlerde etkisi bulunur. Kişilerin inme geçirme riskinin gün içi sıcaklık farkının fazla olduğu zamanlarda daha yüksek olduğunu Türkiye’de yaptığımız bir çalışmayla belirledik. Aşırı sıcaklık artışı, zihinsel performansı ve hafızayı da olumsuz etkilemektedir. ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda beyin kanaması riskinin barometrik basınç değişimlerinden etkilendiği ifade edilmiştir. 2 milyon kadar kişinin verilerinin analiz edilmesi sonucunda, sıcaklık artışı ile zihinsel sağlık problemlerinde de artış olduğu rapor edilmiştir. Aşırı düzeydeki iklimsel olaylar ile akut travmatik stres bozukluğu, suç davranışı ve uyku bozukluklarının arttığı belirlenmiştir.” dedi.

İklim değişikliğinin, insanlığın üzerinde gerçek bir tehdit olduğunu dile getiren Duman, ısı değişimlerinin de organizmalar üzerinde negatif etkileri olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte Duman’a göre sıcaklık özelinde yaşanan değişimler, beyne özel olarak zarar veriyor. Zira Duman’a göre artan sıcaklık beyne ulaşan kan akışının azalmasına sebeb oluyor ayrıca ısı stresi beyin-omurilik sıvısının muhtevasını değiştiriyor.