Skip to main content

Yenilenebilir enerjinin teşviki ve geliştirilmesi için ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Piyasası’ açıldı. Bakan Dönmez, sistemle artık tüketicilerin enerji kaynağını seçebileceğini söyledi. “Uygulama gönüllülük esasına dayanıyor” dedi.

AA’nın haberine göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin mayıs sonu itibarıyla 51 bin 388 megavata ulaştığını ve toplam kurulu gücün yüzde 52,7’sini oluşturduğunu söyleyen Dönmez, “Kurulu güçteki bu artışımız elektrik üretimimize de yansıdı. 2002’de yüzde 26 olan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi oranımız son 3 yılda yüzde 40-45 bandına geldi” diye konuştu.

“Tüketiciler artık satın aldığı elektriğin kaynağını bilecek”

Devreye giren YEK-G sistemi ve piyasasıyla yenilenebilir enerjinin teşviki ve geliştirilmesi için önemli bir adım daha atıldığını dile getiren Dönmez, şunları ifade etti:

YEK-G gönüllülük esasına dayanacak. Üreticilerimize ve tüketicilerimize kullandıkları elektriğin kaynağını seçme alternatifi sunuyoruz. Böylece yeşil enerji kullanımının bilinçli bir seçenek haline gelmesini sağlayacağız. Bireysel tüketicilerden büyük ölçekli kuruluşlarımıza kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih edenler, artık YEK-G ile bu seçimlerini belgelendirebilecek. Böylece üretimden tüketime kadar her aşamada elektriğin hangi yenilenebilir kaynaktan üretildiğini takip edebilecek. Tüketiciler artık satın aldığı elektriğin kaynağını bilecek. Bunu bir sertifikayla ispat edecekler. Üreticiler de portföylerinde yenilenebilir enerji bulundurduklarına dair yükümlülüklerini böylece doğrulamış olacaklar. Yenilenebilir enerjide artık her aşama kayıt altında olacak.”

Kaynak: AA

Not: Türkiye’nin 2020 yılı elektrik üretiminde güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynakların payı yaklaşık %13 olarak gerçekleşmişti.