Skip to main content
Haberler

AB Copernicus Okyanus Durumu Raporu Sürekli Değişen Bir Okyanusu Ortaya Koyuyor

By Ocak 31st, 2024No Comments

AB Copernicus Okyanus Durumu Raporu’nun son baskısı, okyanus sirkülasyonundaki düşüşler, biyolojik üretim olaylarındaki beklenmedik gelişmeler ve yoğunlaşan deniz ısı dalgaları da dahil olmak üzere okyanus sistemlerindeki bir dizi olağandışı modeli detaylandırıyor. Raporda ayrıca değişen okyanusu takip etmek için bir dizi yeni araç ve teknoloji de sunuluyor.

AB Copernicus Okyanus Durumu Raporu’nun (OSR 7) 7. baskısının yayınlandığını duyurmaktan gurur duyuyoruz. Hakem denetiminden geçen rapor 27 Eylül’de Copernicus Publications tarafından yayınlanan ‘State of the Planet’ dergisinde ilgili bir haber makalesi ile birlikte yayınlandı. Raporun interaktif özetini yayınlamaktan mutluluk duyuyoruz.  Temel bulguları, araçları ve ilgili haberleri vurgulayan politika yapıcılar için özet, 26 Ekim’de kamuoyuna açıklanacak. OSR7, 14 ülkedeki 30 kurumdan 80’in üzerinde katılımcının katkılarıyla, geniş bir bilgi ve uzmanlık yelpazesinden yararlanılarak uluslararası bilimsel işbirliği çerçevesinde oluşturuldu. Birçok bulgunun yanı sıra bu yılki rapor, daha sık ve uzun süreli deniz ısı dalgaları, fitoplankton patlamalarının karakteristik olmayan evrimleri ve okyanus akıntı sistemlerinde azalan ısı alışverişi ile karşı karşıya kalan değişen bir okyanusu ortaya koyuyor. Raporda ayrıca okyanusun durumunu takip etmek için bir dizi yeni araç ve teknoloji de sunuluyor.

Küresel okyanus ısınıyor ve yükseliyor, daha asidik ve daha az oksijenli hale geliyor, Arktik Deniz buzu azalıyor ve dünya çapında iklim ve hava durumunu yönlendiren akıntı sistemi değişiyor. Okyanustaki bu benzeri görülmemiş değişiklikler, özellikle biyoçeşitlilik, insan refahı, altyapı ve sürdürülebilir kalkınma beklentileri için çok çeşitli riskler oluşturmaktadır. OSR7, okyanusun mevcut durumu, değişkenliği ve devam eden değişiklikleri hakkında düzenli raporlar sunarak, bilim odaklı politikaların giderek belirsizleşen bir dünyada dayanıklılık, güvenlik ve bilinçli karar alma süreçleri oluşturabileceği bilimsel bir temel sağlıyor.

Önemli Noktalar:

  • Küresel okyanusun çoğu bölgesinde denizel sıcak hava dalgalarının ve denizel soğuk hava dalgalarının sıklığı sırasıyla artmakta ve azalmaktadır. Deniz ısı dalgalarının uzamsal kapsamı da büyümektedir.

  • İskoçya çevresindeki sularda 2021 yazında iki olağandışı kokolitofor (deniz planktonu) patlaması yaşandı, deniz turkuaz renge büründü ve kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Atipik sıcaklık ve rüzgar değişimi gibi olağandışı hava koşulları, katkıda bulunan faktörler olarak analiz edildi.

  • Kasım 2021’de şiddetli bir siklon olan Blas Fırtınası’nın ardından, Balear Adaları son dokuz yılın en yoğun kabarma olayını yaşadı ve birkaç gün süren 6 °C’ye varan yüzey sıcaklığı düşüşlerine yol açtı.  Kıyı kabarması, açık deniz suları ile kıyı ekosistemlerini birbirine bağlayan kritik bir rol oynar ve su kalitesini, balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliğini etkiler.

  • Son teknoloji modeller ve gözlemler, 2017-2019 yılları arasında Grönland-İskoçya Sırtı üzerinde okyanus ısı alışverişinde %4-%9 arasında bir düşüş olduğunu ortaya koymaktadır; bu sistem okyanus dolaşımındaki değişimin ve dolayısıyla Kuzey Kutbu ve dünya ikliminin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor.

  • OSR7, Güneybatı Güney Atlantik’te son on yılda meydana gelen ekstrem olayları inceledi ve bunların sosyo-ekonomik etkilerini tartıştı. Brezilya’da São Paulo çevresindeki bölgede, artan kıyı tehlikeleri, artan sayıda aşırı dalga olayıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

  • Kıyılardaki kabarmanın izlenmesi için yüksek frekanslı radar kullanımını içeren yeni bir bilimsel yöntem tanıtıldı. Karadan iletilen radyo dalgaları okyanus yüzeyinden geri yansıyarak akıntıların ve kabarmanın yönü ve hızı hakkında bilgi sağlar.

  • OSR7, Akdeniz’deki çözünmüş oksijen seviyelerini ve değişimlerini araştırmak için reanaliz verilerini kullandı. Bu yeni araç, deniz yaşamı için kritik öneme sahip olan biyojeokimyasal döngülerdeki değişiklikleri izlemek için kullanılabilir.

Okyanus Durumu Raporu Hakkında

Her yıl yayınlanan Okyanus Durumu Raporu, Copernicus Marine Service’in en önemli raporlarından biri olup Mercator Ocean international tarafından koordine edilmekte ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Rapor, bilim insanları, politika yapıcılar, mavi iş dünyası ve kamuoyu için okyanus iklimi ve okyanus sağlığı hakkında küresel bir genel bakış sağlamaktadır. Güçlü bilgisayar modelleri, uydu gözlemleri ve yerinde ölçümlerle desteklenen en son bilimsel bulguları sunmaktadır. Ayrıca, okyanusu izlemek ve tahmin etmek için yeni bilimsel yöntem ve teknolojileri detaylandırmakta, bu araçların dönüşen okyanusu anlamak ve uyum sağlamak ve aşırı okyanus olaylarının etkilerini hafifletmek için nasıl kullanılabileceğini göstererek toplumsal ilgilerini artırmaktadır.

Diğer kaynaklar:

– AB Copernicus Okyanus Durumu Raporu 7, tam rapor:

https://sp.copernicus.org/articles/1-osr7/index.html

– Okyanus Eyaleti Raporu 7 Politika yapıcılar için özet:

https://indd.adobe.com/view/8a7ac02c-ce4e-4760-a6bc-a50217970267 – Ocean State Report etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinin ve geçmiş baskıları okuyun: https://marine.copernicus.eu/access-data/ocean-state-report

-Son-

Copernicus Marine Service Hakkında

Copernicus Marine Service okyanus gözlem, izleme ve tahminine adanmıştır. Avrupa Komisyonu (EC) tarafından finanse edilmekte ve küresel okyanus analizi ve tahmini merkezi olan Mercator Ocean international tarafından uygulanmaktadır.  Copernicus Marine, okyanuslar hakkında düzenli ve sistematik referans bilgileri sağlar.

Küresel ve Avrupa bölgesel ölçeğinde fiziksel ve biyojeokimyasal okyanus durumu. Başlıca AB ve uluslararası politikaları ve girişimleri destekleyen temel girdiler sağlar ve aşağıdakilere katkıda bulunabilir: kirlilikle mücadele, deniz koruma, deniz güvenliği ve yönlendirme, okyanus kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, deniz enerji kaynaklarının geliştirilmesi, mavi büyüme, iklim izleme, hava tahmini ve daha fazlası. Ayrıca, Avrupa ve dünya vatandaşlarına okyanusla ilgili konularda bilgi sağlayarak halk arasında farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.

Mercator Hakkında

Mercator Ocean International (MOi), hükümetler arası bir kuruluş olma sürecinde kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve okyanuslarımızın ve denizlerimizin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek için bilime dayalı bir Dijital Okyanus oluşturmaya kendini adamıştır. MOi, dünya çapında deniz ortamlarının operasyonel bir dijital tanımını sunmakta ve kuruluşların uluslararası okyanus yönetişimini destekleyen topluluk ve kurumsal programları, projeleri ve girişimleri uygulamalarına yardımcı olmaktadır. Bu noktada MOi, Avrupa Komisyonu adına Avrupa Birliği’nin Copernicus Deniz Hizmetini uygulamaktadır. Yine Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirilen MOi, Avrupa programlarını uygulayarak gelişmiş ve amaca uygun bir küresel okyanus gözlem sistemi getirmek için çalışmaktadır. MOi, Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC-UNESCO) liderliğindeki bir program olan Küresel Okyanus Gözlem Sistemi’nde (GOOS) öncü bir rol oynamaktadır.  MOi, Ocak 2023’ten bu yana IOC-UNESCO aracılığıyla BM Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı kapsamında “OceanPrediction” On Yıl İşbirliği Merkezi’ne ev sahipliği yapmaktadır.