Skip to main content
Haberler

Avrupa’nın LNG Kapasite Artışı Talebi Geride Bırakıyor

By Ocak 31st, 2024No Comments

Avrupa ülkeleri, durağanlaşan ithalata ve gaz talebi tahminlerindeki düşüşlere rağmen yeni LNG ithalat kapasitesi ekleyerek atıl varlık riskini göze almaya devam ediyor devam ediyor.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA)‘nın Avrupa LNG takipçisinden alınan yeni veriler, Avrupa’nın 2022’nin başından bu yana altı yeni LNG terminali eklediğini, ayrıca daha önce yedeğe alınan bir terminal ve limana yanaşmış ancak henüz faaliyete geçmemiş yeni bir yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) eklediğini gösteriyor.

Ocak-Eylül döneminde Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’nın LNG ithalatı yıllık bazda sadece %4 artışla 125 milyar metreküpe ulaştı. Ancak son haftalarda düşüş eğilimi göstermeye başladı: Eylül ayındaki ithalat, geçen yılın aynı ayına göre %18 azaldı.

Dolayısıyla 2030 yılına kadar planlama aşamasında olan 143 milyar metreküplük ilave yeni LNG ithalat kapasitesi atıl olacak görünüyor. Avrupa’nın LNG kapasitesini 406 milyar metreküpe çıkaracak olan bu kapasite, IEEFA’nın o yıl için öngördüğü 150 milyar metreküplük LNG talebi rakamının neredeyse üç katı.

Avrupa’nın LNG ithalat kapasitesini arttırmak için acele etmesi, Rus gazına olan bağımlılığı azaltma ihtiyacından kaynaklanıyordu. Ancak Avrupa Gazprom’un boru hattı hacimlerinden kaçınmayı başarırken, Rusya’nın Avrupa’ya LNG tedariği Ocak-Eylül 2023 arasında yıllık bazda sabit kaldı. Bu dönemde Rus LNG ithalatını önemli ölçüde artıran Fransa, İspanya ve Belçika olmasaydı tablo çok daha olumlu görünecekti.

Fransa Ocak-Eylül döneminde Rusya’dan LNG ithalatını yıllık bazda %41 arttırırken, İspanya ve Belçika hacimlerini yaklaşık %50 arttırarak Rusya’nın kasasını önemli ölçüde büyüttü.

IEEFA enerji analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, “Gaz talebindeki düşüş, Avrupa’nın enerji güvenliği hedeflerine ulaşmak için daha fazla LNG altyapısına ihtiyaç duyduğu söylemine meydan okuyor. Veriler ihtiyacımız olmadığını gösteriyor” dedi. “Gaz tüketimini azaltmaya yönelik önemli ilerlemelere rağmen, Avrupa’daki ülkeler Rus boru hatlarına olan bağımlılıklarını, kıtayı değişken fiyatlara daha fazla maruz bırakan yedek bir LNG sistemiyle takas etme riskiyle karşı karşıya.”