Skip to main content

Farklı ülkelerin iklim hedeflerini değerlendiren Paris Equity Checker (PEC) tarafından hazırlanan güncel çalışma, ülkelerin taahhüt ettikleri Ulusal Katkı Beyanları doğrultusunda dünyanın kaç derecelik ısınmaya doğr gittiğini ortaya koyuyor.

COP27’nin ardından Paris Equity Checker tarafından hazırlanan son haritaya göre, Türkiye, Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve İran ile birlikte, yüzyılın sonuna kadar 5°C’den daha yüksek ısınmayla neden olacak iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya ise 2,1°C ila 3,4°C ısınma aralığına uygun planlar üzerinde ilerliyor.  Buna karşılık, dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunluğu 1,5°C sınırını karşılayabiliyor.

Bunun yanında BM’nin IPCC iklim bilimi paneli, 2022 WG2 değerlendirmesinde 1,5°C’nin üzerindeki ısınmanın hasat sorunlarına, yaşanmaz topraklara, sessiz baharlara ve çökmüş ekonomilere yol açabileceği uyarısında bulundu.  Şu anda dünya, ülkelerin mevcut 2030 taahhütlerine sadık kalmaları halinde 2,4°C’lik sıcaklıklara ulaşma yolunda ilerliyor. Climate Action Tracker analistlerine göre, ülkeler mevcut politikalarına bağlı kalırlarsa 2,7°C’ye ulaşma yolunda ilerliyoruz.

COP21 2015 Paris Anlaşması kapsamında yaklaşık 200 ülke, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5°C’yi hedefleyerek 2°C’nin çok altında sınırlama hedefiyle her 5 yılda bir yeni iklim planları sunmayı taahhüt etti. COP26 2021 Glasgow İklim Paktı kapsamında, bu ülkeler 1,5°C ile uyumlu hedeflere yönelik çalışmaları hızlandırmayı kabul etti.

Görüşler

Paris Equity Check Baş Araştırmacısı Yann Robiou de Pont:

“Adillik, ulusal iklim hedeflerinin iddiasını ve küresel ısınmayı sınırlamak için gereken küresel çabaya katkılarını değerlendirmek için bir ölçüttür. Ülkeler, Paris Anlaşması’nın gerektirdiği gibi “adil ve iddialı” hedefleri, yurtiçi azaltım ve adil hedeflerinin ötesinde azaltım yapabilecek diğer yoksul ülkelerde daha düşük maliyetle emisyonların azaltılmasına yönelik desteğin bir kombinasyonu yoluyla uygulayabilirler.

“Bu değerlendirme, Küresel Güney’in Kuzey ülkelerinin karbon yoğun ekonomik kalkınmasından kaçınabilmesi için uluslararası destek ve iş birliğinin önemini göstermektedir. Küresel kuzeyin önündeki zorluk, hızlı azaltım seçenekleri geliştirip uygulamak ve yeterli ve adil destek sağlamaktır. Küresel Güney’in önündeki zorluk ise 2030’un ötesinde yeşil kalabilmektir”.

Gana Climate Vulnerable forum (En Kırılgan Ülkeler Forumu) Başkanlık Özel Temsilcisi Henry Kokofu:

“Küresel emisyonların ezici çoğunluğundan sorumlu olan başlıca kirletici ülkeler, bu on yıl içinde kirlilik seviyelerini düşürmek ve gelişmekte olan ülkelere iklim felaketlerine uyum sağlamaları, kayıp ve hasarı ele almaları ve yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların artırılması da dahil olmak üzere küresel ölçekte azaltımı hızlandırmaları için uluslararası destek sağlamalı ve üzerlerine düşen adil payı yerine getirmelidir. Paris hakkaniyet kontrolü, bu ülkelerin kimler olduğunu ve yıkıcı küresel hasarı önlemek için göstermeleri gereken ilave çabayı ortaya koymaktadır.”