Skip to main content
Haberler

BM İklim Hedefi Zirvesi Hakkında Uzman Görüşleri

By Ocak 31st, 2024No Comments

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri dün New York’taki BM Genel Kurulu sırasında İklim Eylem Zirvesini topladı. Zirve öncesinde Antonio Guterres Hızlandırma Gündemi’ni (Acceleration Agenda) ortaya koymuş ve sadece ‘harekete geçenlerin’ ve ‘uygulamacıların’ katılmasına izin verileceğini söylemişti. 100’den fazla ülke başvuruda bulunurken, başta en büyük iki ülke olmak üzere pek çok büyük emsiyonlara sahip ülkeler katılamadı: ABD ve Çin.  İşte zirveyle ilgili uzman görüşleri:

Mohamed Adow, Direktör, Powershift Afrika

“Antonio Guterres’in sadece iklim eylemi konusunda söyleyecek faydalı bir şeyleri olan liderlere platform sağladığını görmek güzeldi. Çoğu zaman politikacılar zirveleri kendi gündemlerini dayatmak için kullanırlar, ancak bu kez ABD ve İngiltere gibi ülkeler kötü sicilleri nedeniyle seyirci konumuna düşürüldüler. On yıllar boyunca fosil yakıtlar, kaosun nedeni olmasına rağmen iklim zirvelerinde nadiren dile getirilen tabu bir kelime olmuştur.  Neyse ki artık bu kelimeyi telaffuz ediyoruz.  Ne yazık ki, politikacılar odadaki fosil yakıt filini kabul etmeyi reddettikleri için, fil yere dışkıladı ve onu hızlı bir şekilde temizlememiz gerekiyor.  İşte bu nedenle bu Aralık ayında COP28’de fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına yönelik bir tarihe ihtiyacımız var.”

E3G İklim Diplomasisi ve Jeopolitik Lideri Alex Scott

“İklim konusunda iddialı ülkeler BAE COP28 Dönem Başkanlığı ve bugünkü zirveden geride kalanlar için yüksek bir çıta belirledi. 70 gün dünyanın geri kalanına yetişmek için fazla bir zaman değil, ancak bakanların eksiklerini tamamlayabilecekleri siyasi anlar var: bu hafta Global Stocktake ve kayıp ve zarar bakanları toplantıları, önümüzdeki ay IMF/Dünya Bankası yıllık toplantıları ve Ekim sonunda Dubai’deki Pre-COP28 toplantısı”.

İklim Değişikliğine Uyum ve Kayıp ve Zarar Uzmanı, Bahamalar Üniversitesi’nden Prof Adelle Thomas

“Gelişmekte olan dünyanın giderek artan kayıp ve zarar maliyetlerini karşılamak için ne gibi yeni ve yenilikçi tedbirler ortaya koyabilecekleri konusunda finansal aktörlerden gelecek çok daha net sinyallere ihtiyacımız var. Bugünkü oturumda iklim değişikliğinin artan etkileri ve en kırılgan durumda olanları destekleme ihtiyacı kabul edildi ancak bunun nasıl yapılabileceğine dair somut öneriler sunulmadı. Bunun yerine uyum ve azaltım için sağlanan finansmana odaklanıldı. Bu durum, kayıp ve zarara müdahale için ilave finansmanın son derece yetersiz olduğu noktasını tamamen gözden kaçırmaktadır.”