Skip to main content

ODI tarafından yapılan yeni bir araştırma düşük ve orta gelirli ülkelerdeki fosil yakıt borçluluğunun endişe verici boyutlarına dikkat çekiyor. Çalışma, borçları ödemek için fosil yakıt üretimine aşırı bağımlılığın birçok düşük ve orta gelirli ülkeyi kısır bir döngüye soktuğunu gösteriyor; zira artan borç ödemeleri, ülkeleri borçlarını ödemek için gelir elde etmek üzere petrol ve gaz üretimini artırmaya teşvik ediyor.

Çalışma, iklim finansmanı ve borçların hafifletilmesi konularının ele alınacağı yeni bir küresel finansman anlaşmasına ilişkin Paris Zirvesi’nden sadece bir hafta önce yapıldı. Düşük ve orta gelirli 21 ülkenin 11 yıllık bir dönemdeki borç seviyelerini inceleyen araştırmacılar, ülkelerin petrol ve gaz fiyatları yüksekken – kredi notlarını ve dolayısıyla uluslararası borç piyasalarında borçlanma kapasitelerini arttırmak için – ve aynı zamanda fiyatlar düşükken, azalan gelirlerin maliyetini vatandaşlarına yüklemekten kaçınmak için, borçlanmayı arttırdıklarını tespit etti.

Raporda şu temel bulgular yer alıyor:

  • Ekonominin büyüklüğüne oranla kamu borcu, fosil yakıt gelirlerine bağımlı ülkelerin çoğunda artış eğiliminde.

  • Borçlar sadece GSYH’ye oranla artmakla kalmadı, aynı zamanda daha pahalı borçların göreceli payı da örnekleme alınan hemen hemen tüm ülkeler için arttı.

  • Ülkelerin petrol ve gaz üretiminden elde ettiği toplam kazanç rant ile borç ödemeleri arasındaki fark daralıyor; çünkü birçok ülke borçlarını ödemek için petrol ve gaz rantlarına bel bağlıyor.

  • Petrol ve gaz gelirlerine olan yüksek bağımlılık, iklim değişikliğine yanıt vermenin aciliyetine rağmen fosil yakıt üretiminin aşamalı olarak durdurulmasının mali açıdan sorumsuzca görünmesine neden oluyor.

Analiz, zengin ülkelerin borç hafifletme veya borç affı sağlama, petrol ve doğal gaz üretiminin aşamalı olarak durdurulmasını teşvik eden uluslararası finansman düzenlemelerinin benimsenmesi veya hedeflenen imtiyazlı finansmanın sağlanması için harekete geçmesini öneriyor.

Basın bültenini aşağıda paylaşıyorum, rapora buradan ulaşabilirsiniz.